Rychlý kontakt: +420 777 062 682

 
 

Přihlášení uživatele

Druhy vín - Tuzemské odrůdy

Všechny odrůdy révy vinné, ze kterých se vyrábějí jakostní odrůdová a známková vína a odrůdy na výrobu vín přívlastkových musí být zapsány ve Státní odrůdové knize. Žádost o registraci odrůdy se podává Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému na základě zkoušek, které provádí Zkušebna pro révu vinnou se sídlem ve Znojmě-Oblekovicích. Odrůda se registruje na dobu 15 let. Dva roky před ukončením registrace je nutno podat žádost o prodloužení. Pokud odrůda splňuje požadavky, prodlužuje se registrace o 10 let. V roce 2001 bylo ve Státní odrůdové knize zapsáno 36 odrůd, z toho 23 pro bílá vína a 13 pro červená vína. Ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 298/2000 je v příloze č.2 seznam odrůd révy vinné, z jejichž hroznů lze vyrábět víno s přívlastkem. Těchto odrůd je 27.

Chardonnay

Považuje se za francouzskou odrůdu pocházející z Burgundska i když někteří enologové tvrdí, že odrůda byla do Francie dovezena křižáky. Před révokazovou kalamitou byla považována za klon Pinot blanc a také společně s ním byla vysazována. Teprve koncem 19. století byla vysazována samostatně. Největší plochy Chardonnay jsou v Kalifornii (25 000 ha) a ve Francii (20 000 ha). V České republice je vysázena na 220 hektarech. Je velmi náročné na polohu, potřebuje jižní stráně s vápenitými půdami. Nevhodné jsou půdy hlinité a zamokřené. Odrůda se vzhledově podobá Rulandskému bílému (hlavní rozdíl je ve tvaru listu), je méně výnosná, ale hrozny lépe vyzrávají. Víno má podle vyzrálosti hroznů barvu žlutozelenou až slámově žlutou, svěží vůni s nádechem lískových oříšků, zelených jablek a melounů. Chuť je plná, extraktivní, s příjemnými kyselinami, elegantní, aromatická. Je vhodná k delšímu uložení.

Irsai Oliver

Maďarská odrůda vyšlechtěná v Kecskemétu křížením Bratislavské bílé & Čabaňská perla.Raší poměrně brzy a je velmi raná. Má bujný vzrůst. Bobule jsou zlatožluté. Nesnáší sucho a má špatnou mrazuvzdornost. Víno je kořenité, muškátové, plné, často mu ale chybí kyseliny. Většinou se používá do směsí.

Muller Thurgau

Německé odrůda vyšlechtěná ředitelem šlechtitelské stanice v německém Geisenheimu prof. Hermanem Mullerem. Tento pán pocházel ze švýcarského kantonu Thurgau a své rodiště zvěčnil v názvu odrůdy. Dlouhá léta se tradovalo, že je to kříženec Ryzlinku rýnského & Sylvánské zelené. Provedená genová analýza toto popřela a jako rodiče uvádí Ryzlink rýnský a Madlenku královskou. Rašení je střední, zraje koncem září až počátkem října. Je náchylná na houbové choroby a má špatnou mrazuvzdornost. Nesnáší jarní mrazíky. Je rozšířena v Evropě i zámoří, v Německu je vysázena na 23 % ploch, u nás zaujímá 17 % vinic.Víno je světle zelenožluté barvy, středně plné se svěžím reduktivním charakterem, jemným broskvově muškátovým aroma. Nejlépe se mu daří na Znojemsku, Uherskohradišťsku a českém regionu.

Muškát moravský

Odrůda byla vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici v Polešovicích křížením Muškát Ottonel & Prachtraube. Původně byla uváděna pod názvem MOPR. Je bujného růstu a má pravidelnou plodnost. Výsadby se stále rozšiřují, v Čechách zaujímají 0,5 % a na Moravě 2 % celkové výměry. Je vhodná do drsnějších podmínek v teplých oblastech ztrácí kyseliny. Víno je lehké, s příjemnými kyselinami a muškátovým aromatem.

Muškát Ottonel

Francouzská odrůda vypěstovaná v 19.století křížením Chrupky a Muškátu žlutého. Je středně raná, odolná vůči mrazům, ale nesnáší jarní mrazíky. Vyžaduje živné a hluboké půdy, nesnáší půdy vápenité. Má nestabilní sklizně a z výsadeb postupně mizí a je nahrazována Muškátem moravským. Víno je středně plné a má nádherné muškátové aroma.

Neuburské

Pochází z Rakouska a je to pravděpodobně náhodný kříženec Veltlínské červené & Sylvánské zelené. Traduje se že jeden sedlák z Arnsdorfu zachytil po Dunaji plovoucí otýpku réví. Toto zasadil a jeden z keřů se mu tak zalíbil, že ho začal dále množit. Odrůda se šířila po celém Rakousku a později i na Moravu. Je to snad jediná odrůda, které byl postaven pomník. Stalo se tak v Arnsodrfu a do základu pomníku byly zazděny lahve Neuburského. Odrůda má bujný vzrůst, nižší mrazuvzdornost a je náchylná na sprchávání hroznů. Z výsadeb se začala vytrácet, ale nyní se opět začíná vysazovat. Na Moravě tvoří 1,9 % z celkové výměry vinic.Víno je příjemně harmonické, s bohatou strukturou chuti s medovými tóny lesních plodů a květnatým buketem. Při zrání na lahvi dostává jemně malinovou vůni.

Pálava

Odrůda byla vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici Perná křížením Tramín červený & Muller Thurgau. Vzrůst má střední, hrozny velké s drobnějšími bobulemi růžové barvy. Vyžaduje těžší, výživnější půdy. Víno má žlutou barvu se zeleným odstínem, chuť je svěží, štíhlá, nevtíravá, buket je jemný, květnatý, s nádechem vanilky.

Rulandské bílé

Odrůda je původem z Burgundska, u nás se pěstuje již od středověku. Původně se nazývala Burgundské bílé, ale po protestu francouzských vinařů byla v roce 1993 přejmenována na Rulandské bílé (ve Francii se nazývá Pinot blanc). Je středního růstu, hrozen je malý, bobule mají jemnou slupku a jsou náchylné k hnití. Má dobrou mrazuvzdornost. Je náročná na polohu i půdu, vyžaduje teplé, hlinitopísčité půdy. Víno je plné, často s vyššími kyselinami, v plné zralosti sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí. Vína z dobrých ročníků se mohou nechat vyzrát na lahvi.

Rulandské šedé

Je to pupenová mutace odrůdy Pinot noir a našel jí německý obchodník s vínem pan Ruland. Ten jí také začal množit a odrůda se rozšířila po celém světě pod názvem Pinot gris. Je středního růstu, hrozen je malý s drobnými bobulemi modrošedě zbarvenými. Odolnost proti mrazu je dobrá, zraje v první polovině října. Víno má žlutou až zlatavou barvu, v chuti plné, extraktivní, jemně kořenité, ve vůní květnaté, svěží, s jemným buketem vanilky. Synonyma: Pinot gris, Auxerrois gris, Malmsey, Malvasia, Ruländer, Grau Clevner, Grauer Mönch, Tokayer, Pinot grigio, Tokay d'Alsace, Tokay-Pinot gris,Crvena klevanjka, Sar féjer szöllö, Hamvas szöllö, Piros kisburgundi

Ryzlink rýnský

Je to stará odrůda pocházející pravděpodobně z Porýní. Je považována za nejkvalitnější odrůdu severních vinařských oblastí. Je středně bujného růstu, hrozen je malý, s drobnými zelenými až zelenožlutými bobulemi. Dřevo výborně vyzrává a je odolné vůči mrazu. Zrání je pozdní a v dobrých podmínkách je možné sklízet hrozny napadené ušlechtilou plísní Botrytis cinerea a vyrábět výběry z hroznů. Také je možno nechat hrozny na keřích až do mrazů a vyrábět ledová vína. Víno vyniká jemností, kořenitostí, postupným zráním přechází do vůně rozkvetlé lípy. V chuti je lehčí, s výraznější, ale velmi příjemnou kyselinou a dlouhou dochutí. Vína z dobrých ročníků mají vysoký potenciál dlouhodobé uchovatelnosti.

Ryzlink vlašský

Původ není znám, název napovídá na italský původ, ale pravděpodobně pochází z Německa nebo Rakouska. Na Moravě je to třetí nejrozšířenější odrůda, je vysázena na 13,4 % viničních ploch. Má střední růst, raší poměrně pozdě, hrozen je válcovitý, bobule středně velké, žlutozelené a mají na vrcholku černou tečku. Sklízí se v druhé polovině října nebo počátkem listopadu. Víno má žlutou barvu, plnou elegantní chuť s výraznějšími kyselinami, vůně po hroznech, s květinovým nádechem. Vína z dobrých ročníků jsou vhodná k delšímu uložení.

Sauvignon

Pochází z Francie z oblasti Bordeaux a je rozšířena po celém světě. Má velmi bujný růst a nízkou mrazuvzdornost. Hrozen je malý s drobnými bobulemi. Musí se vysazovat do chudších půd, aby se snížila bujnost růstu. Vyžaduje ale nejlepší polohy. Víno je světle zelené, chuť bohatá, kořenitá, svěží s výrazným aroma, které podle vyzrálosti hroznů přechází od kopřivového přes aroma květů černého bezu, angreštu až k aroma broskví a černého rybízu. Nejlepší Sauvignony jsou na Znojemsku.

Sylvánské zelené

Pochází pravděpodobně z Rakouska z povodí Dunaje.Je slabšího růstu a má nízkou mrazuvzdornost. Hrozny jsou malé až střední, nerozvětvené, krátké, válcovité, s hustě nahloučenými bobulemi zelené až žlutozelené barvy. V Čechách je na 1,5 % a na Moravě jen na 0,2 % viničních ploch. Je vhodná do těžších půd. Víno je středně plné, s harmonickými kyselinami a s buketem čerstvě posečené louky. Je vhodné k delšímu uložení.

Tramín červený

Je to velmi stará kulturní odrůda a o jejím původu se vedou spory. Část enelogů předpokládá, že tato odrůda byla pěstována již ve starém Římě pod názvem Vitis aminea, jiní tvrdí, že pochází z jižních Tyrol z obce Tramín. V této obci se každoročně pořádá mezinárodní přehlídka Tramínů. U nás se Tramín pěstoval již v nejstarších dobách pod názvem Livora červená. V Čechách byla rozšířena bílá varianta pod názvem Brynšt. Tramín má střední růst, dobrou mrazuvzdornost ale kolísavé sklizně. Zraje asi v polovině září, hrozny jsou malé, krátké. Bobule jsou podlouhlého tvaru, malé, červené barvy. V minulosti se vyráběly Tramíny převážně se zbytkovým cukrem. V dnešní době jsou to vína suchá, zlatavé barvy, s jemnými kyselinami a výrazným kořenitou chutí a aromatem květin, perníku, tropického ovoce. Je vhodný k delšímu uložení.

Veltlínské červené rané

Pochází z Itálie z oblasti Lombardie. Má bujnější vzrůst, menší mrazuvzornost ale je odolné vůči suchu.Zraje v první polovině září. Má velký, kónický hrozen s velkými bobulemi červené barvy. Bobule mají tenkou slupku a jsou náchylné k hnilobě. Víno je středně plné, svěží, lehké, s nižší kyselinami. Musí se pít mladé. Mezi vinaři je známé pod názvem „Večerka“.

Veltlínské zelené

Pochází z Rakouska, kde je nejrozšířenější odrůdou. Také na Moravě je nejrozšířenější bílou odrůdou a je pěstováno na 19 % vinic. Je středního růstu a olistění, má střední mrazuvzdornost. Je to odrůda pozdní. Hrozny jsou velké, křídlaté. Bobule drobnější, zelené nebo zelenožluté barvy. Víno je suché, nažloutlé až světle zelené barvy, dosti plné, s nepatrnou hořčinkou, jemnými kyselinami, lehce kořenité. Je citlivé na velikost sklizně, při vyšších sklizních bývá prázdnější, s nízkými kyselinami. Používá se do známkových vín, na výrobu sektů i jako odrůdové víno.

André

Tuzemská odrůda vyšlechtěná v ŠS Velké Pavlovice křížením odrůd Frankovka´ Svatovavřinecké. Je slabšího vzrůstu, má velmi dobrou mrazuvzdornost. Je to odrůda pozdní, sklízí se až v druhé polovině října. Vyžaduje výživné půdy. Víno je plné, sytě granátové barvy, s tvrdšími tříslovinami a příjemnými kyselinami. Vyžaduje delší uložení, aby se zakulatily třísloviny. Odrůda se poměrně rychle rozšiřuje, již zaujímá asi 2 % viničních ploch na Moravě.

Cabernet Moravia

Nová tuzemská odrůda vyšlechtěná panem Glosem v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Zweigeltrebe´Cabernet franc. Má bujný vzrůst, brzo raší a sklízí se první polovině října. Je dosti odolná vůči houbovým chorobám. Víno má tmavě červenou barvu, je dosti plné, s harmonickými kyselinami i tříslovinami, s jemně ovocným aroma. První výsadby jsou na Znojemsku, víno je vhodné pro delší uložení.

Cabernet Sauvignon

Francouzská odrůda z oblasti Bordeaux vznikla náhodným křížením Cabernet Franc´ Sauvignon blanc. Je rozšířená po celém světě a považována za nejlepší odrůdu na výrobu červených vín. Je to pozdní odrůda, vyžaduje teplé, záhřevné půdy. Víno má tmavě červenou barvu, plné, s výraznými tříslovinami a typickým aroma černého rybízu. Vyžaduje delší uložení, stárnutím se zakulacuje a získává na kvalitě.

Frankovka

Odrůda neznámého původu rozšířená zejména ve střední Evropě. Na Moravě se pěstuje na 6 % ploch. Je bujného vzrůstu, s dobrou mrazuvzdorností. Hrozen je kónického tvaru, se středně velkými bobulemi s pevnou slupkou. Zrání je pozdní. Víno je granátově červené, suché, plné chuti, s výraznější kyselinou i tříslovinou, jemně kořenité s aroma višní a černých jeřabin. Mladé víno je dosti drsné a trpké, stářím se zjemňuje.

Merlot

Je to stará francouzská odrůda, která je základem bordeauxských vín. U nás se začíná s jejím pěstováním, v roce 2001 byla zapsána do Státní odrůdové knihy. Je bujného růstu, raší poměrně brzy a sklízí se v druhé polovině října. Vyžaduje slunné, teplé polohy. Při vyšších sklizních dává vína nevýrazná, prázdná. Víno má tmavě červenou barvu, kulatou chuť s jemnými tříslovinami a aroma třešní a červeného rybízu. Je vhodná na delší uložení.

Modrý Portugal

Původ Rakousko. Vína z redukované sklizně jsou světle červené barvy, nižší obsah kyselin a tříslovin činí toto víno pitelným a oblíbeným. V současnosti žádaná odrůda na trhu.

Rulandské modré

Velmi stará francouzská odrůda z Burgundska. Vznikla pravděpodobně náhodným křížením odrůd Mlynářka a Tramín. Pěstuje se po celém světě. Je velmi náročná na polohu, sluneční svit a klimatické podmínky. Dává nevyrovnané sklizně. Víno má tmavě rubínovou barvu s cihlovým odstínem, plnou, extraktivní, jemně trpkou chuť, s jemným aroma po jádrech peckovin a dlouhou dochutí. Víno z dobrých ročníků je vhodné k delšímu uložení.

Svatovavřinecké

Francouzská odrůda s názvem Saint Laurent, která se však již ve Francii nepěstuje.. Hrozny jsou velké, husté, bobule mají náchylnost k hnití. Víno má tmavě červenou barvu, trpké, s vyššími kyselinami, starší dostává sametovou plnou chuť.

Zweigeltrebe

Rakouská odrůda vyšlechtěná ve Výzkumném ústavu vinařském v Klosterneuburgu křížením Svatovavřinecké´Frankovka.Má střední růst a je to odrůda pozdní. Rodí pravidelně, hrozny jsou velké, křídlaté, bobule kulaté s pevnou slupkou. Víno má granátově červenou barvu, je středně plné, s tvrdšími tříslovinami, které se stářím zakulacují a jemným višňovým aroma. Je vhodné k delšímu uložení.

 

 
 
 
Bílé víno
Červené víno
Růžové víno
Sekt
Šampaňské
Dárkové poukazy
Doplňky k vínu

Zrušit filtr

Typ

Země

Cena

 

 
 

Vyhledat

KOŠÍK obsahuje celkem 0 ks za 0 Kč