Rychlý kontakt: +420 777 062 682

 
 

Přihlášení uživatele

Jak vzniká víno 1. část

Co je vlastně víno? Vinařský zákon uvádí tuto definici: Víno je produkt, který je získáván kvašením – částečně alkoholickým – z čerstvých, také rozdrcených hroznů nebo z hroznového moštu.


 

Vína se tedy v tomto smyslu nevyrábějí. A již vůbec ne ve sklepích. Vína se získávají z hroznové šťávy a k tomu je nejprve zapotřebí hroznů jako výchozího materiálu. Rozhodující základ dobrého vína se tedy vytváří již na vinici. Odrůda, půda a individuální zpracování vinaře jsou při tom nejdůležitějšími faktory. Vždy existuje riziko měnících se klimatických podmínek, které z každého roku činí výzvu a znamenají riziko špatné sklizně.

Hrozny

Vína se dělají z hroznů, to je podmínka. Z jakých, to závisí na umění vinaře. Výběr odrůdy je totiž určujícím faktorem pro aromatické vůně vína. Ne všechny druhy révy najdou na každém místě světa příhodné podmínky pro růst, ačkoli réva je všeobecně považována za přizpůsobivou rostlinu. Některé hrozny potřebují horké prostředí, některé naopak dávají přednost decentnímu chladu. Po celém světě se vína sestávají z více odrůd, tzv. Cuvée. Protože v cuvée určuje charakter vína více odrůd současně, ale v různých koncentracích a podílech, může vinař reagovat na případné roční výkyvy a s tím spojené různé stupně zralosti hroznů mnohem lépe než u vína z jediné odrůdy.

Půda

Každé pole či vinohrad má své vegetační dějiny a výnosnost typickou pro svou polohu. Tyto hodnoty, často prověřené mnoha staletími, jsou základem vinařství, protože jednotlivé odrůdy upřednostňují zcela specifické půdní podmínky. Ať je to břidlice, štěrk, písek nebo jíl – složení půdy se vedle charakteru odrůdy a klimatického vlivu zpravidla odrazí ve víně. Především minerální půdy ve víně znatelně vyniknou a ovlivňují tak jeho celkový obraz.

Klima

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které bezprostředně působí na vegetaci a tím i na stupeň zralosti hroznů, je klima. Stejně jako jiné druhy ovoce potřebují i hrozny určité množství slunečního svitu, aby bylo dosaženo správné zralosti. Některé hrozny (Ryzlink rýnský) dávají přednost chladnějším regionům, jiné (Zinfandel) potřebují pro dosažení optimální zralosti spíše teplé klima. V Americe vycházejí vinaři z toho, že vinařská oblast musí vykázat nejméně 2.500 hodin slunčního svitu za rok při průměrné teplotě 10°C. Pro jejich německé kolegy je již 1.600 hodin slunečního svitu za rok dostačujících pro pěstování révy.

Pokud klimatické podmínky v regionu kolísají a vykazují nejednotné hodnoty, hovoříme o tzv. mikroklimatu. Nejmenší klimatická jednotka vysvětluje, proč nacházejí určité odrůdy optimální podmínky pouze v konkrétních polohách jedné oblasti. Takové klimatické zvlášnosti vznikají především na svazích orientovaných ke slunci, u zvláštních struktur půdy uchovávajících teplo a disponujících schopností vsakovat vodu.

Všechny tyto prvky společně tvoří základ pro zdravou a vyzrálou úrodu, od které se nakonec odvozuje kvalita vína. Produkce vína proto začíná již ve vinohradu. Důležitým aspektem je souhra odrůdy s půdou, klimatem a polohou. Vinné keře potřebují nepřetržité a svědomité zacházení a péči. Herbicidy a pesticidy se používájí stále řidčeji.

Od vyrašení oček na revových keřích, ze kterých vyrůstá pupen listu, až k úplné zralosti hroznu na podzim projde révový keř mnohými vegetačními stádii. Doba květu připadá v Evropě podle regionu na týdny mezi polovinou května a polovinou června. Začátkem října začíná ve většině vinařských oblastí vinobraní. Přední podniky a vinaři se stále spoléhají na ruční sklizeň, aby byly použity pouze zralé a zdravé hrozny.

Jak vzniká víno 2. část


Všechny zajímavosti

 
 
 
Bílé víno
Červené víno
Růžové víno
Sekt
Šampaňské
Dárkové poukazy
Doplňky k vínu

Zrušit filtr

Typ

Země

Cena

 

 
 

Vyhledat

KOŠÍK obsahuje celkem 0 ks za 0 Kč