Rychlý kontakt: +420 777 062 682

 
 

Přihlášení uživatele

Nejdůležitější aromatické vůně ve víně 1. část

K nejsložitějším úlohám patří popsání aroma vína. Aromatické vůně vín se skládají z množství vonných obrazů, které svou intenzitou charakterizují víno. K nim patří vedle révové odrůdy, půdy aklimatu také poloha, ročník a v neposlední řadě vinařské metody pěstování, výroby a skladování.

Jablko

Vůně jablek je jedním ze základních znaků mnoha bílých vín a šampaňského vína, protože jablka a hroznové víno obsahují stejnou součást – kyselinu jablečnou.
Především výborné odrůdy Ryzlink rýnský a Chardonnay mají v buketu nápadnou jablečnou vůni. Chuť přezrálých jablek je naopak hodnocena jako chybný tón. Když mošt prochází malolaktickým kvašením proměňuje se kyselina jablečná v kyselinu mléčnou.

Hruška

Dnes je známo asi 1.500 různých druhů hrušek. Jemné hruškové aroma, často spojené s dotekem vanilky, se nachází v mnoha bílých a šampaňských vínech s ovocnými tóny a likérovým charakterem.
Obvzláště vyhraněné jsou hruškové vůně v Chardonnay z Burgundska, ale také ve zralých Ryzlincích rýnských.

Banán

Aromatický obraz zralých banánů se objevuje v bílých i červených vínech. V révových odrůdách Gamay, Syrah nebo Chardonnay se vždy nacházejí subtilní vonné tóny, které připomínají banány. Vína s vyhraněným banánovým aroma se mají pít mladá.

Třešeň

Sladké nebo kyselé třešně – ve vinných vůních se objevují obě varianty. Především mladá červená vína připomínají šťavnatou chuť třešní naopak zralé vůně třešní s dotekem sladkosti naleznete ve starších ročnících červených vín.

Ostružina

Ostružiny patří do čeledi růžokvětých. Velmi aromatické plody chutnají za optimální zralosti šťavnatě a sladkokysele. Pro ostružiny je typická intenzivní vůně, která s přibývající zralostí připomíná aroma zavařených borůvek. Vůně ostružin se nachází především v komplexních červených vínech.

Jahoda

Ve víně se zpravidla nacházejí dva tóny jahod: vůní čerstvých jahod se vyznačují většinou mladá červená vína. Zralé ovocné vůně, které také připomínají jahodový džem, se nacházejí naopak spíše ve starších, komplexnějších červených vínech. Jahodové vůně lze také zaznamenat v ovocných růžových vínech.

Černý rybíz

Jeho keře jsou známé svými sytě černými bobulemi, jejichž barva se také používá k optickému popisu červených vín. Při smyslové zkoušce platí jeho aroma za klasické a vypovídá o přirozené ovocné koncentraci vína. Teplé, ovocné aroma černého rybízu je téměř ve všech vínech Pinot noir z Burgundska a v jemných nuancích v některých mimoevropských vínech Cabernet Sauvignon a Shiraz.

Červený rybíz

V botanice patří červený rybíz ke stejnému rodu jako černý rybíz. V chuti a vůni jsou ale oba rozdílné: lehce kyselá šťáva červeného rybízu dává pocit čerstvosti a jemné lehkosti. Tuto aromatickou strukturu nalezneme především u vín s odpovídající kyselinkou.

Sušené švestky

Klasické aroma sušených švestek se vyvíjí až při scvrkávání ovoce. V horkých úrodných letech vystupuje typická švestková vůně silněji především v červených vínech z teplých pěstitelských oblastí. Težká, lehce kouřová vůně také často připomíná švestková povidla nebo voní trochu jako marmeláda.

Meruňka

Stejně jako broskev pochází meru-ńka z Číny. Ve víně většinou voní meruňkové vůně o něco zraleji a koncentrovaněji než jemné broskvové tóny. Vůně je kladně ovlivňována ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Rozpětí sahá od suchých bílých vín po ušlechtilá sladká a likérová vína.

Broskev

Voňavá broskev se sametově jemnou slupkou pochází jak již bylo řečeno z Číny. Její jemná vůně je typická pro svěží, většinou mladá bílá vína. Broskvové vůně lze najít především v Ryzlinku rýnském, Sauvignonu a některých šampaňských a často jsou provázena nádechem vůně fiale.

Nejdůležitější aromatické vůně ve víně 2. část>>

Všechny zajímavosti

 

 
 
 
Bílé víno
Červené víno
Růžové víno
Sekt
Šampaňské
Dárkové poukazy
Doplňky k vínu

Zrušit filtr

Typ

Země

Cena

 

 
 

Vyhledat

KOŠÍK obsahuje celkem 0 ks za 0 Kč