PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELE
Přihlášení uživatele
Nejdůležitější aromatické vůně ve víně 2. část
<< Nejdůležitější aromatické vůně ve víně 1. část
Ananasový meloun
Výrazné aroma ananasového melounu se jasně nachází v australských vínech Chardonnay, ale také ve vínech vyloženě sladkých.
Ananas
Toto ovoce původem z Brazílie časem zdomácnělo také v Asii a Africe. Lehce nasládlé ananasové aroma naleznete v mladších bílých vínech, s věkem vína ale tato vůně zpravidla ubývá. Ananasové aroma se také nachází v kvalitních sladkých vínech, pozdních sběrech a vínech ze zaschlých hroznů, stejně jako v některých Chardonnay z Burgundska, Austrálie a USA.
Pomeranč
Osvěžující aroma pomerančů obsahuje i jemně hořké látky, které harmonicky odrážejí nasládlou chuť. Typické pomerančové vůně vykazují ušlechtilá sladká vína, zejména když byly hrozny napadeny ušlechtilou plísní Botrytis. K nejvýraznějším odrůdám s vyhrazeně pomerančovým aroma patří Grand Cru z Alsaska.
Grapefruit
Šťáva tohoto velkého citrusového plodu má osvěžující, ale i nahořklou chuť. Ve vůni je vždy rozpoznatelný sirný nádech. Jemné aromatické tóny grapefruitu se nacházejí ve svěžích mladých Ryzlincích rýnských, tokajském víně, Rulandském šedém, Chardonnay, ale i jemných ušlechtilých sladkých vínech.
Citrón
Klasický citrusový plod bývá spojován s kyselou chutí, přestože vlastní kyselina citrónová je bez zápachu. Jemné aroma citrónu je příznačné pro buket svěžích lehkých Ryzlinků rýnských z Německa a Alsaska, stejně jako pro Sauvignony z Francie.
Lanýž
Lanýže patří k takzvaným vřeckatým houbám rostoucích pod zemí, většinou v lesní půdě. Jejich intenzivní zápach a aromatická chuť z nich činí vytouženou raritu. Vůně lanýžů se ve víně vyskytují zřídka, rozsach je mimochodem od svěžího Sauvignonu z Loire až po zralé Cabernet Sauvignony z Bordeaux.
Zelená paprika
Velmi výrazná je vůně zelené papriky, která také částečně připomíná chřest. Nalézt ji lze téměř ve všech vínech z révových odrůd Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon a považuje se za typickou pro mladá vína z Bordeaux a jejich protějšky z USA.
Pepř
Vůně mletého pepře se objevuje téměř ve všech kvalitních červených vínech celého světa. V buketu se vůně zdá většinou potlačená a ne tak ostrá, jak se může předpokládat. Ve spojení s ovocnými vůněmi vzniká harmonický vonný obraz, který decentně podtrhává tóny pepře a propůjčuje chuti kořenný dotek.
Muškát / Muškátový ořech
Aromaticky vonící muškátový ořech je vlastně jádrem semena muškátového plodu, podobného meruňce, který roste ve všech tropických oblastech severně a jižně od rovníku. Ohnivě kořeněné a lehce hořké aroma muškátového ořechu se uvolňuje oři tření a rychle mizí. Muškátový tón vlastní většinou vína skladovaná v dřevěných sudech a révové odrůdy jako Muškát moravský, Muškát Ottonel a Muscat sec.
Vanilka
Lusk vanilky je plod druhu orchideje, původně pocházející z Mexica. Částice nesoucí vůni se nazývá vanilin a je již v malé koncentraci zřetelně rozeznatelný. Typické vanikové aroma se nachází především v červených i bílých vínech, která byla uchovávána v nových sudech z dubového dřeva ( barrique ).
Hřebíček
Hřebíčkovec kořenný – strom, dnes zdomácnělý ve všech oblastech Indického oceánu, pochází původně z Moluk. Kořeněná a velmi výrazná vůně jeho plodu – hřebíčku – je charakteristická pro zralá a obzvláště skladná červená vína, která navíc obsahují rozpoznatelné vůně skořice, muškátu a pepře. U bílých vín se nachází vůně hřebíčku především ve zralých kořeněných Tramínech, ale také v bílých vínech z Bordeaux a jemných Sauternes.
Skořice
Skořice vzniká ze sušené kůry skořicovníku, který roste na Srí Lance a v Číně. Lehce nasládlé měkké aroma s orientálním dotekem se často objevuje u vín, která ležela v dřevěných sudech. Skořicová vůně se nachází jak u červených vín, například Merlot z Bordeaux nebo Shiraz z Austrálie, tak ve zralých Sauternes, tokajských Pinot Gris a přirozeně kořeněných Tramínech.
Bílé víno |
Červené víno |
Růžové víno |
Sekt |
Šampaňské |
Dárkové poukazy |
Doplňky k vínu |
Typ
Země
Cena
Copyright © 2014 Perfekt-Vino.cz
Someliérství | Druhy vín (tuzemské) | Druhy vín (zahraniční)