Nero d´Avola Forreiro Andrero - italské červené suché víno
100% Nero d´Avola
Velmi typické a kvalitní víno ze Sicílie. Pravděpodobně nejznámější sicilské víno z odrůdy Nero d´Avola.
Kategorie: | Sicilia |
---|---|
Alkohol: | 14% |
Roční produkce dosahuje přibližně 70.000 lahví a pěstuje se v oblasti Mazara del Vallo, provincie Trapani. Sklizeň probíhá počátkem září, víno následně fermentuje po dobu 10 dnů v tancích z ušlechtilé oceli při kontrolované teplotě 26-28°C. Poté,co proběhne u vína jablečno-mléčná fermentace, víno následně dozrává v dřevěných sudech zhruba 8 měsíců.
Jeho barva je intenzivně červená s fialovými záblesky. Ve vůni lze nalézt třešně, ostružiny, vanilku, skořici, mátu, konzervované ovoce, džem a tabák. Plná, příjemná a dobře vyvážená chuť s dlouhým, hebkým a lehce nasládlým závěrem po zralém ovoci lehce podpořená dotekem kouře a tabáku. Nejlépe se hodí k pikantním těstovinám, červenému masu a zralým sýrům.
Něco málo o hroznu jménem Nero d´Avola
Jedná se o nejdůležitější červenou odrůdu na Sicíli a jednu z nejdůležitějších červených italských odrůd vůbec.Jméno Avola pochází z jihu Sicílie,kde se nachází stejnojmené město a je to víno,které je srovnáváno svým projevem s odrůdou Shiraz pěstovanou v oblastích Nového světa a to díky jemným tříslovinám, švestkovému a pepřovému projevu v chuti.
Tato odrůda byla vyšlechtěna před několika staletími a bývá nazývána také: " Calabrese" Dnes se vyskytuje taktéž ve vinařských regionech Nového světa - Kalifornie ,Austrálie, JAR a dále na Maltě a v Turecku.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.